Як роблять рожеве вино: різні способи виробництва

30 квітня 2025

Рожеві вина виготовляють у Франції, Італії, Португалії, США та інших країнах. Окрім різної сировини, виробники застосовують особливі технології виробництва. Це дає різний результат — колір, текстуру, міцність і смак напою. Тому перед покупкою алкогольного напою варто докладніше дізнатися про його характеристики та спосіб виготовлення. Це допоможе обрати оптимальне рожеве вино з широкого асортименту.

Розм’якшення та настоювання

Це найпоширеніший спосіб виготовлення вина рожевого кольору. Сама м’якоть винограду є безбарвною, а пігменти містяться у шкірці ягід. Тому для надання кольору виноград тиснуть разом із шкіркою та залишають настоюватися. Так само виготовляють червоне вино, але в цьому випадку період мацерації значно коротший — від шести годин до двох діб. Це залежить від сорту винограду і того, який відтінок бажає отримати виробник. Потім забарвлений сік відокремлюють від м’язги та направляють на бродіння.

Цим способом виготовляють вино у Франції, у знаменитому апелласьйоні Тавель, що розташований у долині Рони. Чим довше триває мацерація, тим темніше вино за кольором і насиченіше за смаком. Для отримання вина блідого рожевого відтінку на етапі пресування дозволено додати до темного винограду світлий. Водночас змішування готових червоних і білих вин заборонено.

Метод сеньє або салассо

У перекладі з французької та італійської ці терміни означають «кровопускання». Метод дійсно нагадує медичну процедуру, поширену в середньовіччі. На початку мацерації трохи соку самопливом зливають із чана, щоб залишена м’язга отримала більше пігменту. З неї потім виготовляють насичене червоне вино. А з відокремленої частини зі слабшим кольором — рожеве.

Алкогольні напої, виготовлені за цим методом, найбільш яскраві та глибокі за смаком. Оскільки для них використовують темні сорти винограду, вирощені спеціально для виробництва червоного вина. Такий спосіб виготовлення часто застосовують в Іспанії та Чилі.

Білий метод для червоного винограду

Зазвичай цим способом виготовляють білі вина. Суть полягає в тому, що перед пресуванням виноград очищають від шкірки й гребенів, щоб виключити контакт м’якоті з фарбувальними та ароматичними речовинами. До бродильного чана потрапляє лише сік, отриманий із м’якоті.

Відмінність у тому, що для отримання рожевих вин білим методом використовують червоний, а не світлий виноград. Саме він і надає блідо-рожевий колір. Такі вина дуже легкі та ніжні на смак, але з досить простим букетом і ледь вловимим ароматом.

Деякі виробники для отримання алкогольного напою рожевого кольору йдуть найпростішим шляхом — змішують білі та червоні вина. Цей метод заборонений у Європі для всіх вин, окрім шампанського.